.

Kini seperti dulu

09 March 2012

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Di Pantai Rhu Sepuluh,Terengganu.

   Detik-detik yang berlalu itu kini hanya menjadi ingatan yang mengingatkan diri saat alpa. Sudah genap seminggu Musafir kemalangan di Tembila berdekatan Besut,Terengganu. Pelbagai tafsiran yang dikeluarkan di atas kemalangan tarbawi ini.Ada yang mencemuh, ada yang katanya sia-sia. Ada juga yang terus memberi kata-kata semangat dan nasihat.Apa yang lebih penting matlamat dakwah & tarbiyah saya sampai. Bagi saya itu perkara biasa, inilah asam garam kehidupan.

  Entri kali ini merupakan perkongsian santai mengenai sebuah aspek kehidupan masyarakat, terutamanya umat Islam.

Kini seperti dulu

   Jika zaman protosejarah(bukan prasejarah,saya antara yang tidak mempercayai wujudnya zaman prasejarah) dulu,syarat untuk menjadi pemimpin sesuatu komuniti ialah individu yang pandai berbomoh,mempunyai unsur luar biasa,pandai berpidato dan lebih berumur. Hari ini, syarat yang sama masih tegar dalam paradigma/pemikiran masyarakat. Apabila seseorang itu mempunyai sebarang ilmu mistik maka dialah yang dianggap hebat.

  Kefahaman ini diserap dan dicampur adukkan ke dalam asas agama Islam dan akhirnya menyebabkan umat Islam keliru malah Islam itu sendiri tercemar. Bagaimana perkara ini berlaku?

  Di dalam Islam ada beberapa perkara ghaibiyyat yang wajib diimani termasuklah di dalamnya karamah. Karamah ialah kemuliaan yang Allah berikan kepada hambaNya yang benar-benar beriman. Sebagai contoh, apa yang dilakukan olah Amirul Mukminin Umar al-Khattab ketika di Madinah seperti yang disebut di dalam riwayat yang sahih;

  Suatu hari, berlaku gempa bumi di Madinah. Sewaktu itu Saidina Umar memegang teraju pemerintahan sebagai Khalifah setelah kematian Saidina Abu Bakar. Ketika bumi sedang bergetar, Saidina Umar menghentakkan tongkatnya ke tanah lalu berkata, “Wahai bumi, tenanglah kamu. Apakah aku tidak berlaku adil di atasmu?” Dengan izin Allah, serta-merta gempa bumi terhenti.

  Namun, karamah(kemuliaan) ini bukanlah hujah dalam sesuatu pensyariatan.Mungkin akan ada umat Islam yang memahami sirah ini dengan berkata,

" Dalam Islam, kalau bumi bergegar maka hentaklah dengan tongkat dan sebutlah , 'Apakah aku tidak berlaku adil ke atasmu?' . Ini yang sahabat Rasulullah lakukan, mereka mulia,siapalah kita untuk tidak mencontohi mereka."

  Perkara yang dilakukan Saidina Umar dengan jelas ini bukanlah suatu syariat. Perkara ini tidak boleh dijadikan hujah dalam pensyariatan. Islam tidak pernah menafikan benarnya perkara-perkara ghaib dan luar biasa, tetapi Islam memandang kejadian seumpama ini sebagai kemuliaan seseorang itu dan bukannya dasar-dasar agama. Dasar-dasar agama hanyalah bersumberkan nas/dalil al-Quran dan as-Sunnah, disertai Ijmak dan Qias.

  Begitu juga apabila disebut wali-wali Allah, masyarakat Islam di rantau ini sering memahami wali-wali Allah itu ialah individu yang boleh terapung di atas air, berada dua tempat dalam satu masa, dan boleh terbang di udara. Jika kejadian ini benar maka benarlah, tetapi tidak boleh dijadikan hujah agama.

  Sebaliknya individu yang menghafal 1.2juta hadis, menentang Syiah sehingga dihukum gantung malah ada yang dibom tidak pula digelar wali Allah. Sebagai penjelasan tambahan, bolehlah tonton video penjelasan Ustaz Azhar Idrus & Ustaz Fathul Bari tentang 'Siapakah Wali Allah?'. -  www.youtube.com/watch?v=LdajcB2Khmo

  Sekian.Sebarang nasihat dan teguran kepada diri yang masih cetek ilmu ini bolehlah diajukan di FB(www.facebook.com/hamiduddin.ismail). Wallahu'alam.


=================================================================

MAAF, SAYA SUDAH BERPINDAH KE LAMAN YANG BARU.

http://bicaramusafirv1.blogspot.com

Sebarang urusan bolehlah dihubungi melalui

1) FB: http://www.facebook.com/hamiduddin.ismail
2) Email : hamid_addin@yahoo.com                      

0 comments:

Post a Comment

  © Blogger template Brownium by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP