.

Google Chrome 7.0.517.43 Final Portable

30 December 2010


Google Chrome 7.0.517.43 Final Portable l 8.26 MB


.::INFO::.

Google Chrome adalah browser yang menggabungkan desain minimal dengan teknologi canggih untuk membuat web lebih cepat, aman, dan lebih mudah. Ia mempunyai satu tempat untuk semua: Ketik di address bar dan dapatkan nasihat untuk laman carian dan web. Akan memberikan anda thumbnail dari halaman utama anda; masuk ke laman kegemaran anda dengan kelajuan kilat dari tab baru.


Google Chrome adalah sebuah pelayar web open source yang dikembangkan oleh Google. Peranti lunak arsitektur direkayasa dari awal (komponen menggunakan perisian open source yang lain termasuk WebKit dan Mozilla Firefox) untuk memenuhi perubahan keperluan pengguna dan mengakui bahawa laman web yang saat ini laman web arent tetapi aplikasi web. Design tujuan termasuk kestabilan, kelajuan, keselamatan dan antara muka pengguna yang bersih, sederhana dan efisien.


* Sandboxing. Setiap tab di Chrome adalah sandboxed, sehingga tab boleh memaparkan isi dari suatu laman web dan menerima input pengguna, tapi tidak akan boleh membaca desktop pengguna atau fail peribadi.
Google mengatakan mereka telah "mengambil batas proses yang ada dan membuatnya menjadi penjara". Ada pengecualian untuk peraturan ini; browser plugin seperti Adobe Flash Player tidak menjalankan dalam batas-batas penjara tab, dan sehingga pengguna masih akan terdedah kepada eksploitasi lintas-browser berdasarkan plugin, sampai plugin telah dikemaskini untuk bekerja dengan Chrome keselamatan baru. Google juga mengembangkan blacklist phishing baru, yang akan dibina ke Chrome, serta disediakan melalui API awam yang berasingan.
* Privasi
Google mengumumkan mode penyamaran disebut mendakwa bahawa itu "membolehkan anda menjelajah web privasi penuh kerana tidak merakam sebarang aktiviti anda". Tidak ada ciri-ciri ini, dan tidak ada implikasi mod lalai berhubung dengan database Googles diberikan.
* Kelajuan
pembaikan Speed adalah tujuan desain primer.


Kestabilan
* Multiprocessing
Pasukan Gears sedang mempertimbangkan bimbit multithreaded (mencatatkan bahawa masalah dengan pelaksanaan pelayar web yang ada adalah bahawa mereka secara inheren single-threaded) dan Chrome menerapkan konsep ini dengan arsitektur multiprocessing. Sebuah proses berasingan diperuntukkan kepada setiap tugas (misalnya tab, plugin), seperti halnya dengan sistem operasi moden. Hal ini mencegah tugas-tugas dari mengganggu satu sama lain yang baik bagi keselamatan dan kestabilan; penyerang berjaya memperoleh akses kepada salah satu aplikasi tidak memberikan mereka akses kepada semua dan kegagalan dalam satu hasil aplikasi di skrin "Tab Sad" kematian. Strategi ini menuntut bayaran pada-proses tetap di depan tetapi hasil dalam ingatan kurang mengasapi keseluruhan fragmentasi yang terhad pada setiap proses dan ada hasil lagi peruntukan memori lebih lanjut. Untuk melengkapi ini, Chrome juga akan menampilkan seorang pengurus proses yang akan membolehkan pengguna untuk melihat berapa banyak memori dan CPU setiap tab menggunakan, serta membunuh tab responsif.


User interface
* Ciri-ciri
Chrome telah menambah beberapa ciri-ciri yang umum digunakan plugin-khusus pelayar lain ke dalam pakej lalai, seperti mod tab Incognito, di mana tidak ada log dari aktiviti pengguna disimpan, dan semua cookies daripada sesi dibuang. Sebagai sebahagian dari mesin V8 Chromes javascript virtual, pop-up windows javascript tidak akan ditunjukkan secara lalai, dan sebagai gantinya akan muncul sebagai bar kecil di bahagian bawah antara muka sampai keinginan pengguna untuk memaparkan atau menyembunyikan tetingkap. Chrome akan termasuk sokongan untuk aplikasi web yang berjalan bersama aplikasi tempatan lain pada komputer. Tab boleh diletakkan dalam mod web-app, di mana omnibar dan kawalan akan tersembunyi dengan tujuan membolehkan pengguna untuk menggunakan web-app tanpa pelayar "di jalan".
* Rendering Engine
Chrome menggunakan mesin rendering WebKit dengan nasihat daripada pasukan Gears kerana sederhana, memori cekap, berguna pada peranti embedded dan mudah untuk belajar untuk pemaju baru.
* Tab
Sementara semua web browser utama tab (misalnya Internet Explorer, Firefox) telah dirancang dengan tetingkap sebagai wadah utama, Chrome akan menempatkan tab pertama (mirip dengan Opera). Cara paling pantas ini akan menunjukkan adalah dalam antara muka pengguna: tab akan berada di bahagian atas tetingkap, bukan di bawah kawalan, seperti pada browser yang lain tab utama. Di Chrome, setiap tab akan menjadi proses individu, dan masing-masing akan mempunyai kawalan bimbit sendiri dan address bar (disebut omnibox), desain yang menambah kestabilan pelayar. Jika satu tab gagal hanya satu proses meninggal; bimbit masih boleh digunakan seperti biasa dengan pengecualian tab mati. Chrome juga akan melaksanakan New Tab Page yang menunjukkan sembilan halaman yang paling banyak dikunjungi di thumbnail, bersama-sama dengan paling anda cari di laman web, yang terakhir bookmarked laman web, dan yang terakhir ditutup tab, pada saat membuka tab baru, serupa dengan Opera "Speed Dial" laman.

.::PAUTAN UNUTUK MEMUAT TURUN::.
Saiz:8.26MB

MEDIAFIRE PASSWORD
sazwan-mediafire

~ Hasillkan manfaat daripada kelancaran internet browser ni~

Read more...

E.M. Total Video Converter HD 3.70.100621 Portable

29 December 2010

E.M. Total Video Converter HD 3.70.100621 Portable | 15.48 Mb

Total Penyelesaian anda Media Penukaran. Menukarkan semua file video ke AVCHD, psp, iPod, iPhone, swf, flv, DVD, VCD, Xbox360, PS3 ... ! EM Total Video Converter (TVC) adalah perisian konverter sangat handal dan Ditonjolkan lengkap yang menyokong hampir semua format audio dan video. Perisian ini direka untuk menukar video untuk video player mobile anda sebagai 3gp,, mp4 PSP, PS3, iPod, iPhone dll dan juga VCD atau DVD player, Xbox360. Antara muka yang mudah dan indah; Menjangkau pelbagai fungsi anda hanya perlu untuk menekan butang. Bahkan jika anda adalah pengguna baru, anda boleh memahaminya dengan cepat baik.
Total Video Converter merangkumi mesin media penukaran kuat yang boleh menjimatkan banyak masa berharga anda dan membantu anda dengan kontras kelajuan tinggi untuk pengeluaran congeneric. Anda boleh menetapkan maklumat yang terperinci untuk decode, saiz video, frame rate, video dan audio format, bit rate, sampling rate, dll dan menukar file dengan kemudahan sesuai dengan permintaan anda.


Total Video Converter adalah software konversi yang kuat dan serbaguna yang menyokong main balik video dan menukar semua jenis format video dan audio file yang akan diputar di iPod, PSP, Zune, telefon, PMP, PDA dll Bersepadu alat Burning Media membakar jumlah gambar dikonversi ke CD AUDIO, VIDEO DVD / SVCD / VCD.
Baru Total Video Converter 3,50 membiarkan anda mengalami tak tertandingi filem High-Definition. Ini adalah yang terbaik dan yang unik hari ini dengan sokongan perisian tak tertandingi untuk menukar dan membakar video ke cakera AVCHD yang dapat bekerja pada PS3 dan pemain Blu-ray. Sementara itu, menyokong untuk menukar dan membakar video ke format HD seperti H.264 TS, MPEG-2 TS, WMV-HD, MKV-HD, DivX-HD, Divx-HD, HD-MOV, FLV-HD dan MP4-HD .
E. M. Total Video Converter V3.50 Fitur Baru:
1 Menukar dan membakar video ke AVCHD yang dapat bekerja pada PS3 dan pemain Blu-ray. Whats lebih, video HD AVCHD (*. MTs, *. m2ts, *. ts) boleh dikonversi ke format video lain.
2 Menukar video ke format HD seperti H.264 TS, MPEG-2 TS, WMV-HD, MKV-HD, DivX-HD, Xvid-HD, HD-MOV, FLA-HD dan MP4-HD
3 Menukar dan membakar WMV-HD video ke DVD. Sementara itu, dapat bekerja pada Xbox360.
4 Menukar dan membakar video umum untuk DivX-DVD. Lebih penting lagi, dapat bekerja pada pemain DVD dengan kemampuan DivX.
5 mengintegrasikan peranti percuma untuk menangkap video game.
Ciri-ciri utama dari Total Video Converter:
Menukar semua jenis video ke mobile video atau audio (mp4, 3gp, XviD, MPEG4 divx avi, amr audio) yang digunakan oleh telefon bimbit, PDA, PSP, iPod, iPhone, Xbox360, PS3 dll;
Foto gambar show menggabungkan multi-foto dan muzik dengan lebih daripada 300 foto kesan peralihan fantasi;
Keserasian tinggi dan kecekapan tinggi untuk Importing RMVB atau RM video / audio;
Berbagai menukar video ke MPEG video yang serasi dengan DVD standard / SVCD / VCD;
Membakar video dikonversi ke DVD / SVCD / VCD;
Rip DVD ke video Hangat dari segala macam;
Extract audio dari pelbagai video dan menukar yang untuk semua jenis audios (mp3, AC3, ogg, wav, aac);
RIP CD audio dari segala jenis secara langsung;
Sokongan menggunakan dengan baris perintah;
Gabungkan beberapa video dan fail audio ke satu file video;
Demultiplex atau ekstrak video dan audio;
Multiplex video dan audio ke satu file;
Total Video Converter menghasilkan menyokong format fail berikut:
Format video:
Konversikan ke MPEG4 (. Mp4)
Convert ke 3gp (.3 gp, 3g2)
Konversikan ke Game Psp (. Psp)
Konversikan ke MPEG1 (mpg,. Mpeg)
Konversikan ke NTSC, PAL DVD mpeg dan Burn ke DVD disk
Konversikan ke NTSC, PAL SVCD mpeg dan Burn ke SVCD disk
Konversikan ke NTSC, PAL VCD mpeg dan Burn ke VCD disk
Penukaran kepada Ms MPEG4 AVI (. Avi)
Penukaran kepada Divx AVI (. Avi)
Penukaran kepada AVI Xvid (. Avi)
Penukaran kepada H264 AVI (. Avi)
Penukaran kepada AVI MJPEG (. Avi)
Penukaran kepada AVI HuffYUV (. Avi)
Konversikan ke swf Video (. Swf)
Penukaran kepada Video Flv (. Flv)
Konversikan kepada Animasi Gif (. Gif)
Konversikan ke MPEG4 Mov (. Mov)
Konversikan ke Apple Quicktime (. Mov)
Konversikan ke DV (. Dv)
Konversikan ke WMV (. Wmv)
Konversikan ke HD TS MPEG (. Ts)
Konversikan ke ASF (. Asf)
Audio Format:
Penukaran kepada audio MPEG (mp3,. MP2)
Dikonversi ke Ms WAV (. Wav)
Dikonversi ke Ms WMA (. Wma)
Convert ke OGG (. Ogg)
Konversikan ke Amr audio (. Amr)
Konversikan ke AC3 (. AC3)
Convert ke format AU SUN (. Au)
Konversikan ke m4a (mp4 audio)
Konversikan ke aac (audio aac)
Konversikan ke Mmf (audio Mmf)
Konversikan ke FLAC (audio FLAC)


Read more...

NASYID NOSTALGIA: MEMORI THE ZIKR

 

Album yang dinanti-nantikan pencinta nasyid tanahair kini telah terbit. Album NASYID NOSTALGIA: MEMORI THE ZIKR - NAZREY JOHANI terbitan Inteam Records ini mengimbau semula nostalgia zaman kegemilangan nasyid sebelum komersial era 90-an yang lalu.

Uniknya Album ini, lagu-lagu nostalgia tersebut dinyanyikan semula oleh penyanyi asal lagu ini; Nazrey Johani dengan rentak muzik yang lebih segar tetapi tidaklah sehingga merosakkan keaslian lagu ini.

 
Senarai lagu-lagu yang bakal menyingkap nostalgia anda:

1. Secerah Pawana
2. Tak seindah sentuhan mata
3. Airmata Keinsafan

4. Harapan padaMu Subur Kembali
5. Perantau
6. Mengemis Kasih
7. Antara Dua Cinta
8. Isteri Solehah
9. Wahai Kaum Muslimin
10. Wahai Kekasih (Kaulah Segalanya)

Album ini turut menampilkan
Azahari Nowseeheart, FarEast, Naim Mirwana dan Salleh brotherz berkolaborasi dengan Nazrey Johani dalam beberapa lagu.



 .:: MEDIAFIRE::.

Read more...

Inteam - Love Allah Love Rasul [2010] Full Album

http://2.bp.blogspot.com/_af_0Bm_1djY/TBv48y8demI/AAAAAAAAASU/q2upDafaiJs/s1600/Inteam+Love.jpg

Munsyid:

Inteam


Album:

Love Allah Love Rasul

Track Listing:

1. Inteam - Zikrullah (3:56)
2. Inteam - Salamun Salam II (5:03)
3. Inteam - Allahu Rabbi (5:02)
4. Inteam - Selawat Badar (3:34)
5. Inteam - 05 Stand Together (4:44)
6. Inteam - Selawat Badrul Ain Feat Muadz (3:54)
7. Inteam - Asma' Allah (3:25)
8. Inteam - Tolaal Badru Alaina (4:23)
9. Inteam - Kehidupan feat Nazrey Johani (4:46)
10. Inteam - Salamun Salam feat Nazrey,In Team, Akhil Hayy & Far East (4:41)

Muat turun album penuh:

Saiz:78.96MB
http://www.mediafire.com/?fcayq97ciu8ytd5

Read more...

Permata Hijjaz 1431 [2010]

Hijjaz - Permata Hijjaz 1431 [2010]




Artis : Hijjaz
Album : Permata Hijjaz
Tahun : 2010










Track Listing
----------------

1. Hijjaz - Gurindam Berkasih (4:59)
2. Hijjaz - Embun Hidayah (4:35)
3. Hijjaz - Satu Amanah (5:15)
4. Hijjaz - Syukur Pada-Mu (4:23)
5. Hijjaz - Ratu Nil (Yukabid) (4:29)
6. Hijjaz - Neraca Diri (4:34)
7. Hijjaz - Ala Baladi (4:53)
8. Hijjaz - Engkau Insan Sempurna (4:36)
9. Hijjaz - Kekasih Agung 1431 (5:23)
10. Hijjaz - Iman Islam Ehsan (3:36)
11. Hijjaz - Kalimah Utama (4:34)

.::MUAT TURUN::.


MEDIAFIRE:(Saiz:86.91MB) 
http://www.mediafire.com/?8diyextijev3ewt 

atau

MEDIAFIRE :(Saiz:46.97MB)
http://www.mediafire.com/?pmmz7d03qt0y5b3

Read more...

Allah pakai dua helai kain?

Korban agama demi wang atau korban wang demi agama?
Sambungan daripada post Berpecah kerana hadis? dan "DemiMU Aku Berdusta!". Bagi yang baru membaca, anda disyorkan membaca kedua-dua artikel tersebut dahulu.


   Setelah diterangkan dari aspek politik yang menjadi faktor utama kemunculan hadis palsu ini, seterusnya penulis akan menerangkan dari aspek agama yang melibatkan permusuhan dan hasad terhadap Islam.Secara mudahnya penulis istilahkan sebagai faktor permusuhan agama.


Read more...

Pusat Tarbiyah Dah Runtuh?!

Pondok nilah ana selalu menyorok kalau 
main nyorok2.


   Setelah hampir 7 bulan tidak menziarahi Pusat Tarbiyah yang kian suram ini, akhirnya pada 27 Disember 2010, ana sempat sekali lagi menziarahi Pusat Tarbiyah ini.Pondok kecil inilah tempat ana memperoleh ilmu hadis, tajwid, latihan fizikal dan banyak lagi.Percaya ka?  Jangan cepat percaya sangat, baca biarlah sepenuhnya.Inilah namanya adil terhadap ilmu. Nilah dia pondok usang separa roboh belakang rumah Tok ana.Walaupun buruk, tetapi penuh nostalgia yang yang membangkitkan ruhul jihad.

   Di sinilah ana dilatih secara tidak langsung untuk memenuhi 10 ciri-ciri muwassafat tarbiyah. Muwassafat tarbiyah meliputi 10 aspek berikut:

  1. Salimul aqidah (Aqidah yang benar)
  2. Sahihul ibadah (Ibadah yang menepati syara')
  3. Matinul khuluq(Akhlak yang sempurna)
  4. Qawiyyul jismi( Kekuatan dan ketahanan fizikal)
  5. Mutsaqaful fikry( Daya intelek yang tinggi dan matang)
  6. Mujahadatun linafsihi ( Mampu berjuang melawan lawan hawa nafsu)
  7. Hasrishun 'ala Waqtihi( Bijak menguruskan masa)
  8. Munazzhomun fi syu'unihi( Teratur dalam urusannya)
  9. Qadirun 'ala kasbi( Mampu berdikari)
  10. Naafi'un lighorihi( Bermanfaat kepada orang lain)
   Salimul aqidah, di sini ana diajar untuk tidak bertuhankan dunia.  Bukan bermaksud mengamalkan sistem tidak bertuhan, tetapi membuang segala perkara yang menyebabkan jiwa muslim menduakan Allah. Jika tidak menduakan Allah pun, meletakkan sesuatu itu setaraf dengan Allah, umpamanya  mengutamakan televisyen, laptop, komputer, PS3(bagi yg ada sjlah ana x prnah merasa) dan perkara-perkara yang melalaikan diri daripada mengutamakan syariat Allah. 


  Kalau main 'aci ligan duduk' atau 'bola beracun' sampai lewat, pasti kena marah dengan Tok. Kalau tonton televisyen lama-lama atau cerita pelik-pelik(lagha dan x tutup aurat), Tok pasti akan tutup suis terus,hmm.. semua tak boleh tengok.Pernah suatu hari ana geram, ana tanya," Tok, awat Tok tutup TV, kami nak tengok katun?". Mudah saja Tok jawab, " Ni rumah Tok". Ana terus diam. Hakikatnya, apabila sudah dewasa, ana baru sedar bahawa ini ialah salah satu konsep tarbiyah. Mudah-mudahan cucu-cucu Tok, semuanya mengutamakan Allah dalam pelaksaan urusan harian. 


Ni ayam jiran sebelah, kalau masuk rumah orang memang x tahu nak balik. Kalau ada yang ziarah rumah orang tapi x reti nak balik-balik, maka jadilah dia.... 'AYAM! '
Ni pulak rumah sementara ana kalau kena marah dengan Tok, biasanya ana tinggal bersama sepupu ana dari Terengganu di sini. Jatuh dah banyak kali. Tapi tetap naik lagi...


Kalau musim rambutan, pokok ni penuh dengan 'dragonball' merah dan semut merah kehitaman.
 
  Sahihul ibadah ialah melaksanakan ibadah mengikut acuan Rasulullah. Bagaimana yang diajar, begitulah yang diimplementasikan. Setiap ibadah dilaksana tanpa penambahan mahupun pengurangan yang akan mencemarkan ibadah tersebut. Melakukannya wajib dengan dalil naqli  dan pengetahuan, bukan bertaqlid(membuta-tuli) semata-mata. Kewajipan ini hanya gugur sekiranya seseorang itu benar-benar tidak berkemampuan dari aspek intelek seperti gila, masa, dan kesihatan.

   Apabila tiba bulan Ramadhan, biasanya semua 11 keluarga dari sarwajagat Malaysia akan berkumpul. Iftar Jama'ei sememangnya menjadi kewajipan bagi keluarga ana. Kalau doa yang kurang menepati sunnah diamalkan, di sini diajar mengamalkan doa yang lebih menepati sunnah. Begitu juga ketika solat, ana diajar untuk solat di awal waktu, mana tidaknya pukul 4.30 pagi Tok sudah buka lampu.

  Matinul khuluq bererti akhlak yang sempurna.Kesilapan yang sering diabaikan oleh para pendakwah ialah berakhlak buruk. Carutan dan makian menghiasi bicara yang pada fikiran mereka inilah dia semangat jihad. Ingatlah, Rasulullah itu diutuskan sebagai qudwah dan uswah yang terbaik bagi diri seorang muslim. Di sini, ana dibiasakan untuk menghormati orang tua, kalau Tok kata duduk diam, kenalah duduk diam-diam, kalau tak Tok cubit. Dulu mungkin sakit, tapi sekarang... geli dan gatal.

  Qawiyyul jismi ialah suatu keperluan bagi mereka yang mahu berjihad dan menyampaikan risalah Allah.Jika selalu sakit, pastinya perjalanan dakwah terganggu. Kekuatan fizikal yang kuat amatlah mustahak bagi menghadapi tekanan dan cabaran sepanjang mujahadah. Kalau di rumah Tok, memang sudah jadi trek 100m, lapangan 'paintball' pun boleh,gelanggang futsal, gimnasium atas pokok, senang kata macam-macam aktiviti lasak boleh diadakan di sini termasuklah main kejar-kejar dengan tebuan dan lebah.Pernah cuba?Berani, cubalah.
Lapangan inilah yang menjadi pilihan ana untuk main 'bola beracun'. Tahu nak main macam mana?
Kalau cari atas pokok dan di pondok buruk x ada, carilah ana di belakang tangki ni. Tapi pernah sekali menyorok belakang tangki tanpa disedari seekor biawak besar lalu belakang ana, sehingga saat ini ana trauma. Jangan cari ana dalam tangki ni sudah..

Kalau nak main kejar-kejar dengan lebah bolehlah goncang-goncang pokok ni, manalah tahu lebah tu nak kongsi madu. Tapi ana cadangkan pasang kuda-kuda siap-siap la..

  Mutsaqaful fikry sewajarnya dimiliki oleh setiap muslim. Daya intelek yang tinggi, pemikiran yang rasional dan matang mampu mengangkat martabat Islam. Dalam merangka pembangunan ummah, individu itu perlu mampu menjangkakan perkembangan ummah dan melaksanakan pembangunan dengan ilmu dan kekuatan intelek yang dimiliki.

   Mujahadatun linafsihi bermaksud mampu berusaha melawan hawa nafsu diri.Setiap insan mempunyai kecendurungan kepada perkara yang baik dan buruk. Tanpa iman yang tebal, sukar untuk seseorang muslim mengalahkan nafsunya. Setiap muslim sepatutnya mempunyai kesungguhan untuk menundukkan hawa nafsunya agar patuh pada Allah. Ini kerana Rasulullah bersabda:
"Tidak beragama seseorang daripada kamu, sehingga dia menjadikan hawa nafsunya menuruti apa yang aku bawa(ajaran ISlam"-HR Hakim.
   Hasrishun 'ala Waqtihi  dan Munazzhomun fi syu'unihi merupakan dua ciri yang tidak dapat dipisahkan.Menepati masa dan teratur dalam urusan adalah suatu sunnah yang sangat utama dalam peribadi muslim. Kedua-dua ciri ini membentuk muslim professional yang tenang. Jam Islam bukan jam Melayu. Jika pukul 10pagi dijanjikan mesyuarat bermula, maka jam 10pagilah mesyuarat dimulakan, tidak ada penambahan masa mahupun pengurangan.

    Qadirun 'ala kasbi ialah mampu berdiri di atas kaki sendiri. Mampu berdikari. Tidak perlu menjadi pahat yang menanti penukul untuk melakukan sesuatu tugasan. Jika diamanahkan sesuatu perkara tanpa dijelaskan bagaimana melaksanakannya, perkara ini tidak menjadi masalah dan kekangan kepadanya kerana dia mampu berusaha bertanya kepada yang lebih mengetahui. Berkemampuan dari segi kewangan juga sangatlah penting,Islam tidak pernah menghalang umatnya untuk menjadi seorang yang kaya raya,asalkan digunakan pada jalan yang dilandaskan oleh syarak.



   Akhir sekali ialah Naafi'un lighorihi, bermanfaat kepada orang lain. Inilah masanya untuk kita menguji siapa diri kita yang sebenar. Di manapun seseorang itu berada, orang sekelilingnya merasakan kepentingannya.

Wallahua'lam..

Read more...

What U C is What U Get !

27 December 2010

Banyakkan minum air kosong untuk lapangkan fikiran
 Maaf kerana posting ini terkeluar daripada skop penghuraian hadis.

   Apa yg kau fikirkan sangat mempengaruhi hati. Justeru, jika ingin mengetahui bagaimanakah keadaan hatimu, periksalah keadaan fikiranmu- sama ada positif atau negatif. Hati itu merasa, akal pula berfikir. Fikir dan perasaan saling berhubungan, fikiran menentukan perasaan. Justeru untuk mengawal perasaan, terlebih dahulu kawallah fikiran.

  Jika hati atau perasaanmu ceria, insyaAllah itu petanda fikiranmu juga positif. Lalu tindakan-tindakan pun akan turut positif. Dan insyaAllah hanya selepas itu, tindakan-tindakan yang positif itu akan menghasilkan natijah yg produktif. Kata bijak pandai, kita adalah fikiran kita dan bukan apa yang kita fikirkan tentang kita.

   What you see is what you get-apa yang kita lihat ( cara kita memandang sesuatu kejadian, peristiwa atau perkara), itulah yang akan kita dapat. Maksud see di sini bukan memandang dgn mata, tetapi dgn pemikiran & perasaan. Jika pemikiran kita positif terhadap sst perkara, maka kita akn mendapat sst yg positif daripadanya. Tetapi jika kita melihatnya negatif, yg negatif akn kita dapat sebagai impaknnya.

    Betapa pentingnya berfikiiran positif, sehingga ia dijadikan prasyarat utk mendapat kejayaan dlm hidup. Maknanya  jika hendak berjaya, sentiasalah berfikiran positif sekalipun betapa buruknya keadaan yg kau hadapi. Jika kau bertanya bagaimana? Inilah jawapannya...

Read more...

"DemiMU Aku Berdusta!"

24 December 2010

Posting ini adalah sambungan daripada post yg bertajuk : Berpecah Kerana Hadis?

Taksub hanya pada Allah.Takjub hanya pada Allah. Fanatik hanya pada Allah. Apabila perasaan seperti ini dilabel pada sesuatu yang sementara, semua jadi huru-hara. Dalam perjuangan sekalipun, segala mujahadah pasti sia-sia jika dilaksanakan kerana organisasi, ibarat segenggam pasir yang digenggam sepanjang musafir biarpun tidak dibuka ia tetap gugur dari tangan kita.Beginilah juga HADIS PALSU. Mereka sanggup mendustakan baginda demi sahabat yang dicintai.

Read more...

Kalau Darwin Tau Tntg DNA..

23 December 2010

 Buku ini adalah salah satu siri daripada siri-siri pembentangan Harun Yahya atau namanya yang sebenar Adnan Oktar iaitu The Collapse of The Theory of The Evolution. Dalam siri ini HY telah mengemukakan dan mendeskripsikan teori Darwin secara detail yang mampu bagi membuktikan pembohongan Charles Darwin dan menegakkan kebeneran kalam Allah di dalam al-kitab. 

  Untuk menghuraikan siri ini sahaja HY telah mengeluarkan sebanyak  34 buah buku , 15 buah movie ,  3 buah buku audio, 58 buah webpages , 204 buah artikel , 6 buah pembentangan , sebuah konferen , sebuah akhbar , 15 buah filem pendek , 38 komen harian yang diterangkan dengan panjang lebar agar tidak berlaku 'brekdown communication' atau salah faham.

 Di bawah ini Ana tiipkan salah sebuah buku iaitu IF DARWIN HAD KNOWN ABOUT DNA. Setebal 338 muka surat(cam mana nak ukur?), full coloured dari mula sampai habis , bahasa Inggeris. Manfaatkan. Lambat sikit loading, harap bersabar, boleh download.

Read more...

Berpecah kerana hadis?

22 December 2010



   Maaf sekiranya artikel kali ini tidak dapat difahami oleh semua peringkat umur. Namun atas dasar membela sunnah dan kesahihannya, perkara seumpama ini perlu sekali diberi penekanan. Jika ditanya kepada kita , ' Apa engkau cintakan Allah dan Rasul-Nya?'. Hampir setiap jiwa muslimin menyatakan 'YA!'. Tetapi realitinya apabila diminta berkorban demi Islam, majoritinya mengundur diri dan mematikan hati, sedang inilah tandanya nifaq(sifat kemunafikan) diri. Jadi hati-hati.


Sejarah Ringkas Kelahiran Hadis Maudhu'(Palsu)
Hadis mula dihafaz dan dicatat sejak zaman Rasulullah, sementara pembukuan hadis secara rasmi bermula pd awal abad pertama Hijrah, iaitu pd zaman Khalifah Umar Abdul Aziz(meninggal pd 101H). Antara faktor yg mndorong beliau mengambil inisiatif utk mengumpulkn semula seterusnya mmbukukan hadis ialah timbulnya hadis mawdhu' atau palsu. Namun sebenarnya kemunculan hadis palsu ini sebenarnya brmula lebih awal, iaitu setelah timbulnya fitnah yg pertama  dlm Islam pd zaman Khalifah Uthman Affan yg mmbawa kpd pembunuhannya. Ini diikuti dgn fitnah yg lebih besar antara Khalifah Ali bin Abi Talib dgn Gabenor Syam ketika itu, Muawiyah bin Abu Sufyan. Fitnah ini bukan sahaja mengakibatkn pmbunuhan Khalifah Ali malah juga menyebabkan perpecahan yg amat besar kpd umat Islam.

Read more...

Green Light Bismillah

21 December 2010

Khat Diwani- Untuk download right-click pada imej dan klik 'save'.

Membaca basmalah disunnahkan ketika mengawali setiap pekerjaan. Disunnahkan juga ketika hendak masuk ke tandas (toilet). Hal ini sebagaimana disebutkan dalam hadis. Selain itu, basmalah juga disunnahkan untuk dibaca di awal wuduk, sebagaimana diriwayatkan oleh hadis marfu' dalam kitab Musnad Imam Ahmad dan kitab-kitab sunan, daripada Abu Hurairah, Sa'id bin Zaid dan Abu Sa'id, Nabi saw bersabda yang ertinya, "Tidak sempurna wudhu bagi orang yang tidak membaca nama Allah padanya." (Hadis ini Hasan). 

Juga disunnahkan dibaca apabila hendak makan, berdasarkan hadis dalam Sahih Muslim, bahawa Rasulullah saw pernah bersabda kepada Umar bin Abi Salamah: "Ucapkan 'bismillah', makanlah dengan tangan kananmu dan makanlah makanan yang dekat darimu."

Meski demikian, dalam kalangan ulama ada yang mewajibkannya. Disunnahkan pula membaca ketika hendak berjimak (bersetubuh), berdasarkan hadis dalam kitab Sahih al-Bukhari dan Muslim, daripada Ibnu Abbas ra, bahawa Rasulullah saw pernah bersabda yang ertinya,
"Seandainya seseorang di antara kalian apabila hendak mencampuri isterinya,bacalah 'Dengan nama Allah, jauhkanlah kami daripada syaitan dan jauhkanlah syaitan dari apa yang Engkau anugerahkan kepada kami', jika Allah mentakdirkan anak melalui hubungan keduanya, maka anak itu tidak akan diganggu syaitan selamanya."

Perkataan "Allah" merupakan nama untuk Rabb. Dikatakan bahwa Allah adalah al-ismul-a'zham (nama yang paling agung), kerena nama itu menyandang segala macam sifat, sebagaimana firman Allah yang ertinya, "Dialah Allah yang tiada ilah (yang berhak diibadahi) selain Dia, yang mengetahui yang gaib dan nyata. Dialah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang." (Al-Hasyr: 22).

Dengan demikian, semua nama-nama yang baik itu menjadi sifat-Nya. Dalam kitab sahih al-Bukhari dan Muslim diriwayatkan dari Abu Hurairah ra, bahawa Rasulullah saw telah bersabda, "Sesungguhnya Allah itu mempunyai 99 nama, seratus kurang satu, barangsiapa yang dapat menguasainya, maka ia akan masuk syurga."

Mengenai daftar nama yang sesuai dengan jumlah bilangan ini diterangkan dalam hadis yang diriwayatkan at-Tirmidzi dan Ibnu Majah. Namun, antara kedua riwayat itu terdapat perbezaan, tambahan dan pengurangan. (Maksudnya disebutkan di dalam riwayat Tirmizi nama-nama yang tidak disebutkan di dalam riwayat Ibnu Majah, demikian juga sebaliknya).

Nama Allah merupakan nama yang tidak boleh diberikan kepada siapa pun selain diri-Nya, yang Maha Suci dan Maha Tinggi. Oleh karena itu, dalam bahasa Arab tidak diketahui dari perkataan apa Allah itu berasal. Maka, di antara para ahli nahwu ada yang menyatakan bahawa nama itu (Allah) adalah ismun jamid, yaitu nama yang tidak mempunyai kata dasar.
Al-Qurthubi mengutip hal itu dari sejumlah ulama yang di antaranya adalah Imam Syafi'i, al-Khathabi, Imamul Haramain, al-Ghazali, dan lain-lain.

Daripada al-Khalil dan Sibawaih diriwayatkan bahwa "alif" dan "lam" dalam kata "Allah" merupakan suatu yang lazim (tak terpisahkan). Al-Khathabi mengatakan, "Tidakkah anda menyedari bahawa anda dapat menyerupakan 'ya Allah' dan tidak dapat menyerukan, 'ya ar-Rahman'." Kalau hal itu bukan dari asal kata, maka tidak boleh memasukkan huruf nida' (seruan) terhadap "alif" dan "lam". Ada juga yang berpendapat bahwa kata Allah itu mempunyai kata dasar.

Ar-rahmanirrahim merupakan dua nama dalam bentuk mubalaghah (bermakna lebih) yang berasal dari satu kata ar-rahmah. Ar-rahman menunjukkan makna yang lebih daripada kata ar-rahim.

Dalam pernyataan Ibnu Jarir, dapat difahami adanya kecenderungan mengenai hal ini. Sedangkan dalam tafsir sebahagian ulama salaf terdapat ungkapan yang menunjukkan hal tersebut.

Al-Qurthubi mengatakan, dalil yang menunjukkan bahawa nama ini musytaq adalah hadis riwayat at-Tirmizi, dari Abdurrahman bin Auf ra, bahawa dia pernah mendengar Rasulullah saw bersabda, "Allah Ta'ala berfirman: 'Aku adalah ar-Rahman, Aku telah menciptakan rahim (rahm-kerabat). Aku telah menjadikan untuknya nama dari nama-Ku. Barangsiapa menyambungnya, maka Aku akan menyambungnya. Dan barangsiapa memutuskannya maka Aku pun memutuskannya'."

Ini merupakan nash bahawa nama tersebut adalah musytaq, kerena itu tidak diterima pendapat yang menyalahi yang menentang.

Abu Ali al-Farisi mengatakan, ar-rahman merupakan nama yang bersifat umum dalam segala macam bentuk rahmat, dikhususkan bagi Allah SWT semata. Sedangkan ar-rahim, dimaksudkan bagi orang-orang yang beriman. Berkenaan dengan hal ini, Allah SWT berfirman yang ertinya, "Dan Dialah yang Maha Penyanyang kepada orang-orang yang beriman." (Al-Ahzab: 43).

Ibnu al-Mubarak mengatakan ar-Rahman iaitu jika dimintai, Dia akan memberi. Sedangkan ar-Rahim yaitu jika permohonan tidak diajukan kepada-Nya, Dia akan murka. Sebagaimana dalam hadis riwayat at-Tirmizi dan Ibnu Majah dari Abu Shalih al-Farisi al-Khuzui, dari abu Hurairah ra, bahawa Rasulullah saw bersabda, "Barangsiapa yang tidak memohon kepada Allah, maka Dia akan murka kepadanya."

Nama "ar-Rahman" hanya dikhususkan untuk Allah semata, tidak diberikan kepada selain diri-Nya, sebagaimana firman-Nya yang ertinya, "Katakanlah: 'Serulah Allah atau serulah ar-Rahman. Dengan nama yang mana saja kalian seru, Dia mempunyai al-Asma'ul-husna (nama-nama yang terbaik)'." (Al-Israa': 110).

Oleh sebab itu, ketika dengan sombongnya Musailamah al-Kadzdzab menyebut dirinya dengan sebutan rahman al-yamamah, maka Allah pun memakaikan padanya pakaian kebohongan dan membongkarnya, sehingga ia tidak dipanggil melainkan dengan sebutan Musailamah al-Kadzdzab (Musailamah si pendusta).

Sedangkan mengenai "ar-Rahim", Allah Ta'ala pernah menyebutkan kata itu untuk selain diri-Nya, yang dalam firman-Nya Allah menyebutkan yang ertinya, "Sesungguhnya telah datang kepadamu seorang rasul dari kaummu sendiri, berat terasa olehnya penderitaanmu, sangat menginginkan (keimanan dan keselamatan) bagimu. Amat belas kasihan lagi penyayang terhadap orang-orang mukmin." (At-Taubah: 128).

Sebagaimana Dia juga pernah menyebut selain diri-Nya dengan salah satu dari nama-nama-Nya, sebagaimana firman-Nya yang ertinya, "Sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dari setitits air mani yang bercampur yang Kami hendak mengujinya (dengan perintah dan larangan), kerana itu Kami jadikan ia sami'an (mendengar) dan bashiran (melihat)." Al-Insan: 2).

Dapat disimpulkan bahawa di antara nama-nama Allah itu ada yang disebutkan untuk selain diri-Nya, tetapi ada juga yang tidak disebutkan untuk selain dri-Nya, misalnya nama Allah, ar-Rahman, al-Khaliq, ar-Razzaq, dan lain-lainya.

Oleh sebab itu, Dia memulai dengan nama Allah, dan menyifati-Nya dengan ar-Rahman, karena ar-Rahman itu lebih khusus daripada ar-Rahim.

Sumber: Terjemahan Lubabut Tafsir Min Ibnu Katsir (Tafsir Ibnu Katsir), Team Pustaka Imam as-Syafi'i

Read more...

Ma Rabbuka??Aina?

10 December 2010

    Assalamualaikum...sidang pembaca sekalian ,ana mahu mberitahu terlebih dahulu bahawa ana ini hanya pelajar tingkatan 2 .Ana menulis berdasarkan pengalaman dan agar Allah tanya nanti apa yang tlh ana buat di dunia utk agama Nya??,ana hanya blh sebarkn ini..Jika terdapat sebarang kesalahan sayogianya antum semua menegur ana .Sebelum antum teruskan membaca, ana minta 'Open our eyes,our minds,and our hearts!' serta Iqra bismirabbikallazi khalaq!
   
             Ma Rabbuka/ki???Aina ???Ana tak nampak apa-apa pun!Apa! Cari!       

              Macam mana ana nak jumpa Allah ? ohhh,kena mati dululah...         
               
Hah,teman-teman ikut sama ana kata dalam hati.
Allah Allahu Rabbuna 3x! Whatever happen Allah is our god!And anything happen are for good reasons because Allah is The Merciful!!!Walaupun kita tak nampak Allah tapi kita  yakin Allah itu wujud .
Allah berfirman yg bmaksud:''Katakanlah ,Sesungguhnya aku hanya menyembah Robku dan aku tidak mempersekutukan sesuatu pun dengannya (Al-Jin :20)                dan


Wahai kawan-kawan dalam beragama ,janganlah kita mengambil mudah dengan tidak berusaha meningkatkan iman di dalam hati ini. Ingatlah bahawa Allah berkuasa membolak-balikkan hati kita.Janganlah kita menjadi muslim yang pak turut.  Org suruh sembahyang kita pun sembahyanglah,tak tahu pun itu kewajipan .Tak ada yang suruh tak buatlah jawabnya.Bukan kerna ayah dan ibu kita Islam, agama keturunan tetapi kerna Allah itu tuhan sekalian makhluk dan alam ini ,tiada tuhan selainNya dan tiada sesuatu pun yang serupa denganNya!

Teman-teman, ana nak kongsi saat2 yang ana tak boleh lupakan sampai bila2 pun.Pada bulan ramadhan yang lalu ana diuji Allah.Bg ana sudah sangat beratlah,kalau sakit tenat pun ni lebih lagi . Allah telah membuatkan ana ragu2 dengan Nya .Bulan Ramadhan kan syaitan tak da.Ana yakin sebenarnya tetapi macam Allah nak tarik ja hidayah tu.Sesak dada ana.Tak tau nak cerita macam mana keadaan ana.Air mata tak payah cakap.. Memang benarlah tiada yang lebih seksa daripada kufur kepadaNya!!! Ana berterusan berdoa : Ya Allah janganlah Engkau tarik akidah ini ,Engkau boleh tarik segala-galanya yang ku ada kecuali akidah Laila haillAllah! kerna ia adalah segala-galanya bagi aku..Ana rahsiakan walaupun betul2 terseksa kerna Allah kan jamin syurga jika kita rahsiakan musibah.
Selepas itu, baru ana sedar selalunya yang ana ungkapkan Allah akan uji.Ana ada nasihatkan seorang tu supaya kuatkan akidah.Ibrahnya-, jangan cakap aja ,kita kena lakukan sama.
                                                - mantapkan iman sentiasa
                                                -jangan tinggal doa yang sudah termaktub dalam Quran:
   Wahai Tuhan kami ,jangan Engkau pesongkan hati kami setelah Engkau berikan kami petunjuk dan kurniakanlah kami rahmat dari sisiMu.Sesungguhnya Engkau Maha Pemberi Kurnia( Surah Ali -Imran : 8)

Sebenarnya ana ada lagi hendak menulis ,nantikan  tajuk tentang ''Iman yang Ada'' untuk memantapkan pengetahuan tentang tauhid...Ingatlah kita ini hidup pada akhir zaman ,dan musuh kita yang nyata adalah syaitan mahu mengumpulkan pengikutnya seramai yang mungkin dan inilah zamanya.Renunglah firman Allah dalam Surah Sajadah :13:
''Dan (bagi menolak rayuan itu Allah berfirman ) : ''kalaulah Kami telah tetapkan persediaan memberi hidayah petunjuk untuk beriman dan beramal soleh kepada tiap2 seorang dengan ketiadaan usaha dari masing2)nescaya Kami berikan kepada tiap2 seorang akan hidayah petunjuknya,tetapi telah tetap hukuman seksa dari Ku : 'Demi sesungguhnya ! Aku akan memenuhiNeraka Jahannam dengan semua jin dan manusia ''
 Itulah sumber kekuatan kita. Setiap kali kita ditimpa ujian /musibah bisiklah pada diri antum smua dgn kalamullah seperti


Biar zaman berganti2
Asal iman yang ada tak pernah mati...


alFaqirah ilallah,
Nor Jannah

Read more...

  © Blogger template Brownium by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP