.

"Bende baikpun kene sederhane gak ke..!"

16 June 2010

    asSalamualykoum, baru-baru ni dah jadi Tanyalah Ustaz la pulak, bermula dengan soalan tentang penerangan Ana yg mungkin kurang jelas tentang wasatiyyah, ifrat atau ekstrem dan jugak tarfit atau cuai,mengabaikan, kemudian diikuti persoalan fiqh yg berkaitan dgn harakatul islamiyyah oleh LH.

Dan persoalan "lay down our sight" atau " lower our gaze" dgn Kak Sumaiyah, analah yg silap, merendahkn pandangan dlm English disebut " lower our gaze" , tapi x pa, sekurang-kurangnya ana mampu menjelaskannya secara dalilah iaitu kehujahan secara berdalil, harap-harap memberi manfaat buat Kak Sumaiyah.


    Dan yg terbaru mengenai 'KHUF'. Emm... lazimnya student oversea yg di negara 4 musim pernah melalui khibrah memakai khuf..Aa..tengok tue dah ada shabat yg garu kepala yg x gatalpun..."Abende la pulak khuf ni, dahlah wasatiyyah tadi pun x faham lagi..". Barangkali ini lah kata-kata yang keluar dari mulut sahabat kita. Tak pa, nanti faham la..

Mana kalian wahai sahabat-sahabat musliminku?

   InsyaAllah, ana soroti sedikit sebanyak penjelasan mengenai wasatiyyah,ifrat dan tafrit di bawah ni..Wasalamullahi'alykoum...
Klik imej untuk lihat lebih jelas/ Tekan (Ctrl) dan (+) utk zoom/Klik sini dan klik kolum 'profile's comments' ana


0 comments:

Post a Comment

  © Blogger template Brownium by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP